Χημικά Εργαστήρια Αθηνών

"Αλκοόλ..να το πίνουμε ή να το αφήνουμε να μας πίνει; Η επιλογή είναι δική μας! "

Καταχώρηση 2015/05/12

"Πάμε για ένα ποτό το βράδυ.. Δεν είμαι καλά.. θέλω να πιω.. θέλω να ξεχάσω.."

Πάντα θα "βγαίνουν" μπροστά μας καταστάσεις που θα μας ωθούν να πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω..
Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να γνωρίζουμε κάποια πράγματα, που εφαρμόζοντάς τα, να είναι όσο το δυνατό μικρότερες οι επιπτώσεις από το εισερχόμενο οινόπνευμα στον οργανισμό μας.

Όταν πίνουμε ένα οινοπνευματώδες ποτό, η ποσότητα του οινοπνεύματος απορροφάται σχεδόν ποσοτικά

από τον γαστρεντερικό σωλήνα και κυρίως από το έντερο, για να φθάσει στη συνέχεια στο αίμα σε περίπου 45 έως 90 λεπτά (στην πλειονότητα των ατόμων γύρω στα 60 λεπτά).

Η ταχύτητα απορρόφησης του οινοπνεύματος εξαρτάται :

α) από την πληρότητα του στομάχου. Όταν το στομάχι είναι πλήρες η απορρόφηση διαρκεί 2-3 ώρες, ενώ με το στομάχι κενό η απορρόφηση διαρκεί περίπου 1 ώρα.

β) από το είδος της τροφής του στομάχου. Οι λιπαρές τροφές προκαλούν μεγαλύτερη επιβράδυνση, οι πρωτεϊνούχες μικρότερη και οι αμυλούχες ακόμη μικρότερη.

γ) από το είδος του ποτού. Ποτά με ανθρακικό (π.χ. σαμπάνια,μπύρα) απορροφούνται γρηγορότερα γιατί τα ανθρακικά ιόντα επιταχύνουν την κένωση του στομάχου, αλλά και στα γλυκά ποτά (π.χ. λικέρ,γλυκά κρασιά) τα σάκχαρα που περιέχουν, επιταχύνουν την απορρόφηση του οινοπνεύματος.

δ) από την περιεκτικότητα του ποτού σε οινόπνευμα. Ποτά με περιεκτικότητα 10-20% σε οινόπνευμα απορροφούνται πολύ ταχύτερα.

ε) από ατομικούς παράγοντες. Η απορρόφηση εξαρτάται από την ψυχική διάθεση του ατόμου, από το φύλο (πολύ ταχύτερη στη γυναίκα), από την ιδιαιτερότητα του γαστρικού και εντερικού βλεννογόνου αλλά και από την εξάρτηση στο οινόπνευμα (χρόνιοι πότες)

Από τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι καλό είναι να πίνουμε :
Με "γεμάτο" στομάχι και ακόμη καλύτερα είναι η λήψη λίπους πριν από το ποτό (π.χ. λίγο βούτυρο, μια κουταλιά ελαιόλαδο), να μην αραιώνουμε το ποτό μας με ανθρακούχα αναψυκτικά, ειδικά με αυτά που περιέχουν σάκχαρα, να πίνουμε με αργό ρυθμό ώστε να προλαβαίνει να μεταβολίζεται το οινόπνευμα και να καταναλώνουμε ενδιάμεσα αρκετό νερό.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Δείτε επίσης

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Φίλτρα επεξεργασίας και βελτίωσης νερού

Καταχώρηση 2013/06/22 Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά στον καταναλωτή, όσον αφορά την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητα των φίλτρων νερού που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Ποια λοιπόν είναι η χρησιμότητά τους και ποιες...

"Αλκοόλ..να το πίνουμε ή να το αφήνουμε να μας πίνει; Η επιλογή είναι δική μας! "

"Αλκοόλ..να το πίνουμε ή να το αφήνουμε να μας πίνει; Η επιλογή είναι δική μας! "

Καταχώρηση 2015/05/12 "Πάμε για ένα ποτό το βράδυ.. Δεν είμαι καλά.. θέλω να πιω.. θέλω να ξεχάσω.." Πάντα θα "βγαίνουν" μπροστά μας καταστάσεις που θα μας ωθούν να πίνουμε ένα...