Χημικά Εργαστήρια | Σκαράκης Μιχάλης

Διαβάζω σωστά την ετικέτα του τυποποιημένου ελαιολάδου;

Καταχώρηση 2013/03/22

Θα αναφερθώ στις επισημάνσεις του τυποποιημένου ελαιολάδου που κυκλοφορεί στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α αριθ. 323902 (ΦΕΚ 2026/τ.Β’/18-09-09) καθορίζονται και εναρμονίζονται με την Κοινοτική Νομοθεσία, τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου σε επίπεδο  λιανικού εμπορίου.

Η χρήση των περιγραφών και των ορισμών του ελαιολάδου που καθορίζονται στην Κ.Υ.Α. είναι υποχρεωτική όσον αφορά την εμπορία των εν λόγω προϊόντων εντός της Κοινότητας, καθώς και στο εμπόριο με τρίτες χώρες, εφόσον είναι συμβατή με διεθνείς υποχρεωτικούς κανόνες. Μόνον οι παρακάτω κατηγορίες ελαιολάδου επιτρέπεται να διακινούνται

Περισσότερα...

Υπεροξείδια και ελαιόλαδο

Καταχώρηση 2013/04/09

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα ότι ο αριθμός υπεροξειδίων του ελαιολάδου αποτελεί κριτήριο της οξειδωτικής του κατάστασης.                                                                        

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα υπεροξείδια.

Τα υπεροξείδια είναι χημικές ενώσεις 

Περισσότερα...

Τα λεγόμενα Κ του ελαιολάδου

Καταχώρηση 2013/04/22

Πολλές φορές στο εργαστήριο με ρωτούν, για τα « περιβόητα »  Κ του ελαιολάδου.

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα επισημάνει, ότι η οξειδωτική κατάσταση του ελαιολάδου εξαρτάται από τα υπεροξείδια  και τους συντελεστές απορρόφησης στο υπεριώδες, τα λεγόμενα Κ.

Η φασματοφωτομετρική εξέταση του ελαιολάδου στο υπεριώδες, μετρά τις απορροφήσεις

Περισσότερα...

Κι όμως... και το ελαιόλαδο έχει τις ευαισθησίες του... ή νομίζατε ότι ζει για πάντα;

Καταχώρηση 2013/11/03

Ελαιόλαδο..

Γνωρίζουμε όλα όσα θα έπρεπε γι'αυτό; Σεβόμαστε την αξία του, όπως και όσο έπρεπε;  Ή μήπως νομίζουμε ότι "δεν έχει ανάγκη";  Ότι κρατάει για πάντα;  Ότι μένει αναλλοίωτο;  Πόσες φορές από όλες αυτές που αγοράσαμε ελαιόλαδο, κοιτάξαμε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του;  Ή μήπως δεν έχει;  Που το διαφυλάσσουμε;  Ή μήπως δεν παίζει ρόλο αυτό;

Ας μάθουμε λοιπόν, κάποια σημαντικά πράγματα

Περισσότερα...

Με ποιό λάδι να τηγανίζω και γιατί ;

Καταχώρηση 2014/03/07

Υπάρχει το εύλογο ερώτημα στον απλό καταναλωτή : '' να τηγανίζω με ελαιόλαδο, με σπορέλαιο ή με κάποια άλλη λιπαρή ύλη.. και γιατί ; ''

Η απάντηση είναι αρκετά απλή και κατανοητή.

Όλες οι βρώσιμες λιπαρές ύλες επηρεάζονται άμεσα από την θερμοκρασία. Με την αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργούνται προϊόντα οξείδωσης που είναι βλαβερά για την υγεία μας.

Τα προϊόντα οξείδωσης σε μεγάλες ποσότητες είναι δυνατό να επιδράσουν στο συκώτι,

Περισσότερα...

Ελαιόλαδο και οξύτητα

Καταχώρηση 2015/03/09

Στις ενδείξεις του τυποποιημένου ελαιόλαδου, που θα βρει ο καταναλωτής στα καταστήματα τροφίμων, καλό είναι, να είναι προετοιμασμένος, ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, θα δει αναγραφή της τιμής της οξύτητάς του.
Τούτο συμβαίνει διότι ο τυποποιητής είναι υποχρεωμένος να αναγράφει μόνον την κατηγορία του ελαιολάδου και προαιρετικά την οξύτητά του.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρακάτω κατηγορίες ελαιολάδου επιτρέπεται

Περισσότερα...

Δείτε επίσης

"Αλκοόλ..να το πίνουμε ή να το αφήνουμε να μας πίνει; Η επιλογή είναι δική μας! "

"Αλκοόλ..να το πίνουμε ή να το αφήνουμε να μας πίνει; Η επιλογή είναι δική μας! "

Καταχώρηση 2015/05/12 "Πάμε για ένα ποτό το βράδυ.. Δεν είμαι καλά.. θέλω να πιω.. θέλω να ξεχάσω.." Πάντα θα "βγαίνουν" μπροστά μας καταστάσεις που θα μας ωθούν να πίνουμε ένα...

Ελαιόλαδο και οξύτητα

Ελαιόλαδο και οξύτητα

Καταχώρηση 2015/03/09 Στις ενδείξεις του τυποποιημένου ελαιόλαδου, που θα βρει ο καταναλωτής στα καταστήματα τροφίμων, καλό είναι, να είναι προετοιμασμένος, ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, θα δει αναγραφή της τιμής της...